donderdag 31 juli 2008

Zomerchillen


In mijn kinderjaren had ik een boek dat alleen al door de titel intrigeerde: ‘Het plekje dat niemand wist’, over twee jochies die op een geheime plaats in het bos hun jongensavonturen beleven.

Ik heb ook zo’n plekje en ik probeer er minimaal één keer per jaar een middag door te brengen als ik het strand beu ben en de zomerhitte wil ontvluchten.

En gistermiddag was het dus zover. Toen rond het middaguur in de kantoortuin de thermometer de 30 graden grens dreigde te overschrijden, vond ik het welletjes en beloonde ik mezelf met een welverdiende snippermiddag.

Brandnetels & schapenkeutels
Zoals met alle idyllische plekjes moet je er eerst de nodige moeite voor doen, een kilometertje of 10 rijden bijvoorbeeld. Maar als je gaargestoomd bent is het bepaald geen straf om een kwartiertje langs de zeedijk te tuffen met de wind in je haren. Daarna nog enig geploeter door hoog onkruid, brandnetels en schapenkeutels, maar dan volgt de beloning: de ultieme zomerchillplek. Wie hier niet tot rust komt, moet hoognodig naar een therapeut…

Voorzien van een picknicklaken, klein koeltasje en een boek dik tweeenhalf uur doorgebracht aan de rand van een kreek, in de schaduw van een overhangende boom. Met als enige gezelschap een reiger, een aalscholver en een voorbijdobberende roerdomp.

Impulsvrij
Niet alleen de temperatuur en het uitzicht zijn fantastisch, ook de stilte is verpletterend mooi. Die wordt af & toe slechts ‘verstoord’ door een landende watervogel, het geruis van de wind in de bomen en het geblaat van schapen in de verte. Verder is de locatie verstoken van alle mogelijke hedendaagse geluidsimpulsen.

Waar vind je tegenwoordig nog zo’n oase van rust? Ja, de exacte locatie van mijn geheime plekje ga ik natuurlijk niet aan de grote klok hangen. Maar wie ook op zoek wil naar zo’n stiltestekkie, die zou het natuurgebied rond Ford Rammekens eens kunnen checken.

Of dit iets met 23 Dingen te maken heeft? Nee, absoluut niet. Heerlijk toch?

dinsdag 29 juli 2008

Ding 15 – Podcast Dingen


Het zou kunnen dat de huidige, ploertige temperatuur in de kantoortuin er een rol in speelt, maar persoonlijk loop ik dus niet echt warm voor podcasts.

Sowieso luister ik de afgelopen 10 jaar nauwelijks meer naar de radio vanwege teveel gebabbel & gebral en te weinig goede muziek. Dus waarom zou ik alle moeite doen om een podcast van bijv. Giel Beelen te downloaden en die vervolgens op mijn IPod of pc af te luisteren?

Podcast penetratiegraad
Dit gezegd hebbende, moet ik natuurlijk toegeven dat het fenomeen podcast inmiddels op veel muziek- en mediasites gemeengoed is geworden. Dus mag ik aannemen dat er in die sectoren ook een dankbaar (en trouw?) publiek voor is, hoewel daar al googelend geen cijfermateriaal of taartdiagram over te vinden is. (Blijkens een groot marktonderzoek uit 2006 was de podcastpenetratiegraad in Noord-Amerika slechts 1 procent, dus het is op z’n zachtst gezegd nog een groeimarkt…)


Hoorspelen en clubmixen
Inmiddels is er voor iedere smaak wel een podcast te beluisteren, van complete radioprogramma’s en hoorspelen (liefhebbers, check de Olivier B. Bommel podcast) tot DJ-sets.
Maar uitgerekend zulke voor de hand liggende podcasttoepassingen zoals talencursussen, online colleges en podioboeken (nieuwe term voor online luisterboeken) zijn zwaar ondervertegenwoordigd. En als ze al te vinden zijn, dan uitsluitend downloadable tegen betaling.

Biebtoepassingen?
Tik in Google eens ‘bibliotheek podcast’ en je ziet dat er in onze sector nog niet zoveel op dat vlak gebeurt.
Maar wat zouden wij er verder ook mee kunnen? De gesproken boekrecensies van medewerkers die nu hier staan tevens als podcast presenteren? Een maandelijkse podcast van onze Sprookjeszolder of van de incidentele lezingen die in ’t Spui plaatsvinden?
Zou kunnen natuurlijk. Je toont als bibliotheek dan wel dat je ‘helemaal van deze tijd’ bent, en we willen toch van dat oude, stoffige boekenimago af?

Toch denk ik dat we onze energie beter in andere Dingen kunnen steken, (Wiki opzetten, RSS verbeteren) want ik vraag me in alle ernst af of ons publiek écht op dergelijke bieb podcasts te wachten zit. Ook het publiek van de Bibliotheek van de Toekomst niet...