vrijdag 23 mei 2008

Vliegende penis?

Op Nu.nl zag ik zojuist een intrigerende nieuwskop: ‘Vliegende penis verstoort bijeenkomst Kasparov’. Tja, zo’n kop, daar klik je dan natuurlijk op.

Vroeger stuurde men leuke plaatjes in de categorie kantoortuinhumor nog ouderwets via de mail naar elkaar. In het Web 2.0 tijdperk doen we dat natuurlijk heel hedendaags via ons bloedeigen blog.
En hoewel we bij Ding 16 pas aan echt YouTube toekomen wou ik de liefhebbers onderstaand filmpje (The Apocalypse Now version, dus geluid vooral aan!) niet onthouden:



Blijkt eens te meer dat je op vrijdagmiddag echt aan dingen toekomt, waar je doordeweeks geen tijd voor hebt.

Ding 4 en Ding 9 - opnieuw RSS

Niet dat ik de illusie heb dat velen dit prachtblog al doorsnuffeld hebben, maar toch zal het een enkeling wellicht zijn opgevallen dat ik nogal op de Dingen vooruitloop.

Dat heeft zo zijn redenen. Allereerst wil ik tijdig weten wat de opdrachten van 23 Dingen precies omvatten, zodat ik hulpbehoevende collega’s desgewenst uit de brand kan helpen. (Geen dank, it's all part of the job) En dan is er nog mijn vakantie die met rasse schreden in zicht komt. Geen zin om na mijn terugkomst uit Griekenland gelijk met een Dingen-achterstand te beginnen.

Vooruit- en achteruitblikken
Daarom maak ik nu ook alvast een beginnetje met Ding 9 – Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0. En daarmee kom ik ook weer terug bij Ding 4: RSS.
In mijn blogpostje van 28 april (zie Archief in linkerkolom) stelde ik al dat RSS een inmiddels niet meer weg te denken Web 2.0 toepassing annex publieksservice is geworden, maar dat mijns inziens het grote publiek dit nog moet ontdekken.

RSS en onze bieb
Misschien schuilt in dat laatste een mooie taak voor onze bibliotheek. Want ook wij beschikken over een RSS-feed, die we echter zeer beperkt communiceren door middel van een piepklein symbooltje in de rechterkolom van onze homepage.
Het lijkt het mij aan te bevelen op onze bibliotheeksite nadrukkelijker te communiceren dat wij over een RSS-feed beschikken en tegelijkertijd ook beter aan ons publiek uit te leggen wat voor hen de voordelen daarvan kunnen zijn.

Kwaliteitsverbetering
Maar dan moet er eerst nog wel een kwaliteitsslag gemaakt worden, want die RSS van ons is eerlijk gezegd nogal een rommeltje. Abonneer je eens op de feed, dan zie je hopelijk wat ik bedoel.

Onze feed wordt voor driekwart bepaald door de titels van nieuwe aanwinsten met daartussen af & toe een bibliotheeknieuwtje, een verdwaalde DVD en een van een codenummer voorzien Speel-o-theek attribuut (G72 Hinkelmat!). Wordt er voor geïnteresseerd publiek ook niet echt duidelijker op.

Meer feeds
De oplossing? Maak (analoog aan bijvoorbeeld Nu.nl) meerdere RSS-feeds, zodat het publiek zelf kan bepalen waarop het zich wil abonneren.
Bijvoorbeeld: een aparte feed voor Nieuwe aanwinsten Bibliotheek Vlissingen, eentje voor Oost-Souburg, een Speel-o-theek feed en een feed met uitsluitend Bibliotheek Nieuws & Weetjes. Hoe gedifferentieerder, hoe beter. En promoot vervolgens dit alles nadrukkelijk in ons bibliotheekgebouw en op onze bibliotheeksite.
Alleen dan geloof ik in de extra pr-waarde van RSS voor onze bibliotheek.

donderdag 22 mei 2008

Blog til you drop?




Het fenomeen weblog houdt de gemoederen in de bieb nog steeds behoorlijk bezig. Sommigen vinden het volstrekte flauwekul die nix toevoegt aan hun werk of leven, anderen zitten mompelend te frutselen aan de lay-out en zijn soms verbaasd en/of enthousiast dat ze iets daadwerkelijk voor elkaar hebben gekregen.

(Er zijn ook incidentele gevallen die zo enthousiast zijn dat ze vlak vóór hun vakantie thuis nog even aan hun weblog sleutelen, het last minute compleet om zeep helpen en vervolgens zwaar balend het vliegtuig instappen…)

Privé uitlaatklep?
Een deel van de biebbloggers heeft blijkbaar moeite zijn/haar weblog te vullen (geen zin, geen tijd, onzekerheid?), anderen gebruiken het als uitlaatklep om hun weekend- of vakantiebelevenissen mee te vullen. En opperhoofd Case ziet het als een ideaal medium om zijn noodlijdende Biebweb-afdeling Kees op de Week mee te updaten. Zoveel menschen, zoveel zinnen, zei mijn grootmoeder zaliger altijd. Of iets in die geest.

Goed voornemen
En ik -zei de gek- ontdek dat ik het zoveel jaren nadat ik er mee gestopt ben toch weer wel leuk vind om af & toe eens wat online te gooien. Maar zo gek als zes, zeven jaar geleden –toen ik er bijna dag en nacht mee bezig was- zal ik het niet meer maken. Bloggen moet namelijk vooral wel leuk blijven.

woensdag 21 mei 2008

Ding 8: Online photo editing


Het bewerken van foto’s doe ik zowel op mijn werk als privé met Photoshop. Maar wat nu als je ergens bent waar je niet over je favoriete fotobewerkingssoftware beschikt? Dan is het natuurlijk heel erg handig om je foto’s met een of ander online programma toch te kunnen bewerken.

Inmiddels zijn er talloze van deze fotobewerkingsprogramma’s online voorhanden. Tik in Google maar eens ‘online photo editing’ in en je ziet er een hele zwik over je scherm spuiten. Om er zo maar ff twee te noemen: Flaunter en Splashup bijvoorbeeld, maar er zijn er nog heel veel meer.

Ook Photoshop zelf biedt sinds enige tijd de mogelijkheid om online foto’s te bewerken via Photoshop Express.

Snel aan de slag?
Nadeel bij de meeste is programma’s dat je je eerst moet registreren, maar bij het hier al eerder door mij genoemde Picnik kun je gelijk aan de slag. Heeft ook een lekker heldere interface en het programma werkt bovendien prima samen met Flickr. Net als Pixenate trouwens waarmee je ook heel snel basic verbeterresultaten kunt krijgen.

Tijd voor fun?
Bij Flickr Toys is een hele zwik effecten te vinden die je heel eenvoudig op je plaatjes kunt loslaten. Zoals je foto’s van verschillende frames voorzien, een slideshow maker en de Warholizer. Heel errug fun allemaal, maar niet echt aan mij besteed. Voor anderen waarschijnlijk een bron van veel klik- en experimenteergenoegen.

maandag 19 mei 2008

Benieuwd naar reacties op je blog?

Om te voorkomen dat je steeds al je berichtjes in je blog moet checken op eventuele reacties, de volgende tip die je blogleven een stuk makkelijker maakt.

Ga, als je eenmaal bent ingelogd op je web log, naar Dashboard en klik daar bij Beheren op Instellingen. Hier aangekomen klik je vervolgens op het sub-tabblad Reacties en scrollt naar onderaan de pagina. Daar kun je één of meerdere mailadressen intikken (bijv. je Spui-adres en/of je thuismail) waar je dan voortaan automatisch een melding ontvangt zodra iemand een reactie op je blog heeft geplaatst.

Wel zo makkelijk toch?