maandag 28 april 2008

De Naakte Wereldburger

Zag zojuist een lezenswaardig artikeltje op Nu.nl over Egbert Dommering (hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam) die zijn zorg uitspreekt over de positie van de digitale burger.

Citaat: “De digitale wereldburger zit aan de knoppen als nooit te voren. Alles is binnen handbereik, niemand kan hem tegenhouden. Maar vrije toegang tot alle informatie geeft nog geen vrijheid.”. Kortom, kritische kanttekeningen bij digitaal 'kennis delen'.

Ook lezen? Hiero.

Ding 4 en 5: RSS-feeds


Met een aantal web 2.0 Dingen, waaronder RSS, was ik al bekend. Al was het maar omdat ook Vlissingen.nl en onze eigen biebsite sinds een half jaar die dienst aanbieden. Kijk maar op de respectievelijke homepages, daar zie je het bekende oranje RSS-symbooltje staan. Of ga naar www.vlissingen.nl/rss.

RSS is inmiddels een niet meer weg te denken publieksservice op Internet geworden, maar toch denk ik dat het nog niet tot de grote massa is doorgedrongen. Hoewel ik onderschrijf dat RSS een dienst is die het de nieuwsgierige mens makkelijk maakt en op zijn/haar wenken bedient (wat dat betreft was de Markplaats-RSS van Rob Coers een illustratief voorbeeld), loop ik er persoonlijk niet echt warm voor.

Weg ermee!
Om beroepshalve de RSS-features op Vlissingen.nl te testen heb ik een tijd lang een Feedreader op mijn kantoor-pc gehad. Ik vond het hinderlijk en opdringerig dat er om de haverklap weer een melding in beeld floepte. Toen de tests t.b.v. de website uitwezen dat het allemaal naar wens draaide heb ik het dan ook weer met veel genoegen van mijn computer verwijderd.
Wel heb ik de URL’s van de betreffende RSS-feeds als aparte favorieten aan mijn browser toegevoegd, zodat ik ze kan checken wanneer het mij uitkomt.

Netvibes rules!
In het verlengde daarvan vind ik het op het de introductiebijeenkomst gedemonstreerde en mij tot dan onbekende Netvibes (www.netvibes.com) een uitkomst. Je kunt er zelf een pagina helemaal naar eigen inzicht samenstellen en indelen met onder tabbladen gegroepeerde RRS-feeds en andere leukigheden. Eén van die tabs heb ik 23 Dingen genoemd en daar de RSS-feeds ondergebracht van mijn bloggende biebcollega’s. Netvibes vervolgens opgeslagen onder mijn favorieten en me voorgenomen daar dagelijks een paar keer op te kijken of er al nieuws is van mijn blogcollega’s.

Niet ondenkbaar dat ik het privé ook wel ga gebruiken, want ik ben dus best enthousiast over dit Netvibes Ding.