vrijdag 9 mei 2008

Ding 6 & 7: Flickr fotosite


De Dingen 6 & 7 zijn voor mij een makkie, omdat ik in de afgelopen kerstvakantie het fenomeen Flickr thuis al uitgebreid heb besnuffeld. Een groot deel van mijn kerstreces heb ik gebruikt om eindelijk eens te doen wat ik al zo lang van plan was: het digitaliseren van dierbare dia’s uit een ver verleden.

Hek van de dam
Een klein aantal daarvan besloot ik –bij wijze van proef- op Flickr te publiceren, maar al snel was het hek totaal van de dam. Ik besloot al binnen een paar dagen voor 16 euri per jaar een Pro-account te nemen wat de nodige voordelen biedt ten opzichte van een gratis account (zie www.flickr.com/upgrade). Met name de mogelijkheid om onbeperkt sets te kunnen aanmaken en de beschikbaarheid van bezoekersstatistieken trokken mij daarbij over de streep.

Flickr Video
Inmiddels heb ik een honderdtal foto’s op mijn Flickr-site staan en zelfs een kort videofilmpje, want sinds april 2008 biedt Flickr ook de mogelijkheid om video’s te uploaden. Over dat laatste ben ik (nog) niet echt enthousiast. Net als bij YouTube vind ik de beeldkwaliteit ondermaats en Flickr heeft ook nog een tijdslimiet: filmpjes mogen maximaal 90 seconden duren.

Tags en woordenwolken
Maar zoals gezegd: af & toe eens een paar foto’s uploaden naar mijn Flickr-site vind ik erg leuk. Ben met name zeer te spreken over de gebruiksvriendelijkheid, de organisatie- en presentatiemogelijkheden van Flickr. Een leuke bijkomende Web 2.0 toepassing, het toekennen van ‘tags’ aan mijn foto’s heb ik daardoor ook al spelenderwijs ontdekt. Hieronder zie je bijvoorbeeld een ‘woordenwolk’ van alle door mij gebruikte tags.

Zodoende kun je in één oogopslag zien welke onderwerpen veel en welke minder op m’n site te zien zijn: met name foto’s van recente vakanties in Thailand en Goa (India) zijn daarbij goed vertegenwoordigd. Hieronder zie je een voorbeeld van één van mijn foto’s: een prachtig uitgedoste meneer op het Hippie Carnaval in Goa.



De door mij gehanteerde Flickr-tags kun je overigens hier vinden. Als je op één van de tags, bijvoorbeeld Bangkok, klikt dan krijg je alleen de foto's in beeld die ik daar gemaakt hebt.

Vakantie in zicht!
Mijn favoriete Europese vakantiebestemming Griekenland is met 15 foto’s tot op heden wat onderbelicht. Maar daar zou binnen afzienbare tijd wel eens verandering in kunnen komen: de eerste drie weken van juni zitten wij namelijk op Kefalonia en Ithaka en daar hoop ik weer de nodige aardige plaatjes te schieten. Een aantal daarvan verschijnt waarschijnlijk ook weer op Flickr.

Dus neem gerust eens een kijkje op mijn fotosite en laat als je wilt een berichtje achter via 'comments'; altijd leuk. En dat laatste mag ook gewoon in het Nederlands hoor…