vrijdag 30 mei 2008

Griekse Dingen


Had ik al verteld dat ik de komende drie weken lang Dingenloos in Griekenland zit/lig te luieren? Beetje retorische vraag, want al zijdelings aan de orde gekomen in mijn blogpostje van 9 mei over Flickr.

Maar goed, dan zeg ik nog een keer: van 2 t/m 23 juni vertoef ik dus samen met mevrouw Q op de eilanden Kefalonia en de thuishaven van Odysseus: Ithaka, voor de noordwestkust van Griekenland, onder Corfu om precies te zijn.

Druk schema
Wat wij daar gaan doen is niet bepaald wereldschokkend te noemen: uitrusten, zwemmen, lezen, cryptogrammen oplossen, geuren opsnuiven, onthaasten, Retsina en ouzo nuttigen, rondtuffen op een scootertje, bakken & braden (in de zon welteverstaan), loom rondschuifelen, siësta’s doen, I-Podje luisteren, danspasjes voor de sirtaki oefenen, de Griekse locals op verstilde dorpspleintjes bekoekeloeren en suffig naar de zee staren. Een vol schema, maar ja, dat is nu eenmaal inherent aan een actieve doe-vakantie.

Back to basics
Daar ter plekke gaan we geheel back to basics, vrij van laptops, mobieltjes, internet en andere hedendaagse onmisbaarheden. Nou ja, als enige echt onmisbare apparaten nemen we natuurlijk wel de eerdergenoemde I-Pod mee en een digitale camera. Een kleine selectie uit onze Griekenlandkiekjes zal daarna ongetwijfeld hier opduiken.

Misschien dat ik zelfs wel een keertje in een Internet Café mijn G-Mailaccount zal checken op eventuele groeten van het thuisfront en reacties in mijn blog. Maar momenteel dus een beetje digimoe en aan rust & ruimte toe. Bij terugkomst wachten mij Dingen 10, 11 en 12.

woensdag 28 mei 2008

De toekomst van maatwerk



Ding 9 (Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0) beantwoord ik in brokjes & stukjes, zoals ook mijn ‘visie’ op Web 2.0 niet één afgerond, duidelijk geheel is.

Over sommige dingen ben ik enthousiast, over andere dingen minder. De toegenomen gebruiksvriendelijkheid om snel zaken online te zetten (en de daarmee samenhangende mogelijkheid om de gewone mensch overal ter wereld een stem te geven) vind ik prachtig. Anderzijds wat sommigen voor de fun het steeds verder uitdijende web op kwakken, stemt mij vaak minder happy.

Blubber & pareltjes
Voorbeeldje? Op zich zijn Flickr-fotosites en YouTube-filmpjes prima aanwinsten, maar wat moet je je vaak door een nodeloze hoop blubber heen worstelen voordat je de echte pareltjes tegenkomt. En daar heb ik als hedendaagse ongeduld vaak de tijd niet voor of gewoon de zin niet in.

Web 3.0?
Natuurlijk is het inherent aan het vrije medium Internet dat er geen kwaliteitscontrole is. Maar voorzie mij dan op z’n minst van de middelen om er mijn eigen kwaliteitsnormen op los te laten, zodat ik de non-kwaliteit uit het overaanbod kan wegfilteren en sneller de pareltjes voor ogen krijg. Maar misschien is het wachten gewoon op Web 3.0?

Het bovenstaande gepruttel is eigenlijk niet meer dan een aanloopje. Wat ik maar wil zeggen is dat maatwerk en personalisatie volgens mij de toverwoorden van de toekomst zijn.

De bomen en het bos
Mensen willen namelijk steeds sneller in beeld krijgen wat hen persoonlijk interesseert en niet overspoeld worden met nodeloze info-overkill. Vandaar ook mijn eerdere pleidooi voor gedifferentieerde RSS-feeds vanuit onze bibliotheek. En de tijd wordt ook rijp voor een eigen bibliotheek nieuwsbrief in plaats van een algemene Vlissingen.nl editie waarin de bibliotheekitems ‘verstopt’ zitten.
En als we dan toch bezig zijn: de tijden lijken ook geteld voor websites met zoveel toeters, bellen, knopjes en informatie dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Een prima voorbeeld van hoe het ook kan is de homepage van de BBC die onlangs helemaal werd gerestyled naar Web 2.0. Alle onderdelen zijn naar eigen smaak aan te passen en desgewenst in of buiten beeld te houden.

Bibliotheek 2.0
Ook de bibliotheken beginnen de nieuwe mogelijkheden te zien en te onderzoeken. Biblionet is bijvoorbeeld driftig aan het experimenteren met Mijn Eigen Bibliotheek waarop je een eigen persoonlijke pagina met interesseprofiel kunt aanmaken.
Lees in dit verband vooral het enthousiaste stuk op het weblog van biebcollega Edwin Mijnsbergen.

Pogingen mijnerzijds om op de testversie van Mijn Eigen Bibliotheek ook een profiel aan te maken zijn tot op heden helaas mislukt. Na mijn vakantie nog eens proberen, want dit moeten we beslist verder onderzoeken.

dinsdag 27 mei 2008

Moewokkè!


Op zoek naar praktische toepassingen van 23 Dingen? Neem dan eens een kijkje bij onze collega’s van de Zeeuwse Bibliotheek. Die starten op 5 juni een Multimediapunt waar publiek terecht kan voor hulp bij het online zetten van vakantiefoto’s, het plaatsen van filmpjes op YouTube en het branden van cd’s.

Prima initiatief dat wat mij betreft snel navolging verdient in onze eigen bieb. Oftewel: moewokkè! (voor niet-Zeeuwen: moeten wij ook hebben!). Anders gezegd: goed voorbeeld doet goed volgen.

maandag 26 mei 2008

Ding 9: hoe zou je een weblog kunnen inzetten?


Q’s Bieblog loopt weer eens op de zaken vooruit.

Als onderdeel van Ding 9 (Schrijf een posting over jouw visie op Web 2.0) las ik op de 23 Dingen hoofdsite de vraag of en hoe je een weblog ook intern of extern zou kunnen inzetten.

Bloggende politici
Tuurlijk behoort dat tot de mogelijkheden. Neem nou lachebekje Gerrit Zalm die volgens mij de eerste politicus was die het bloggen enthousiast omarmde (en er weer net zo snel mee stopte toen hij het niet meer als ministerieel pr-instrument kon gebruiken). Inmiddels zijn ettelijke collega’s in zijn voetsporen getreden: Jan Marijnissen, Wouter Bos en Femke Halsema, om er maar een paar ter linkerzijde te noemen.
Ik bepleit al tijden dat ook onze locale bewindvoerders zoiets gaan doen in het kader van de veel genoemde ‘ambtelijke transparantie’. Maar tot op heden is oud-wethoudster Conny Seijbel de enige geweest die dat experiment op Vlissingen.nl daadwerkelijk heeft aangedurfd.

Case Blog of Bieb Blog?
Ik zou me even goed kunnen voorstellen dat Case uit hoofde van zijn functie een publiekelijk blog bij zou houden over de Vlissingse bibliotheek en de nieuwe ontwikkelingen in het bibliotheekwezen. Maar Case heeft het denk ik al druk genoeg.
Andere mogelijkheid is een gezamenlijk Bibliotheek Blog dat door meerdere medewerkers gevuld zou kunnen worden met persoonlijke tips, leuke boekenweetjes, leesadviezen of aardige vragen die zij recent beantwoord hebben. Zal wel niemand warm voor lopen, maar toch: het behoort tot de mogelijkheden, zo’n door meerdere mensen volgeschreven weblog.

Interne varianten
Ook interne varianten liggen voor het oprapen: het Denktank Blog (voor algemene suggesties of ideeën ter verbetering van de bieb), het Kantoortuin Klimaatblog (inclusief stof- en niesverwachting) of de Virtuele Kantine (met de laatste roddels). Of maak gewoon voor iedere biebafdeling een apart intern blog waarin iedereen van die afdeling zijn of haar postjes plaatst.

Nu niet gelijk gaan gillen “Is die Q nou helemaal gek geworden?”, het zijn maar wat prikkelende voorzetjes en mogelijkheden ter beantwoording van de in Ding 9 gestelde vraag. Bovendien zal een & ander binnen afzienbare tijd deels werkelijkheid worden door de komst van de interne Wiki.

Maar Wiki, da’s weer Ding 11, en zo ga ik wel heel erg op de dingen vooruitlopen…