vrijdag 11 juli 2008

Achterstand wegwerken: Ding 11/12 – Wiki’s (deel 2)

Mijn vorige blogpost ging nadrukkelijk over externe, dus voor publiek toegankelijke Wiki’s. In deel 2 wil ik het vooral hebben over de Wiki als intern communicatie-instrument.
In principe geloof ik zeker in de mogelijkheid om op termijn met een interne bibliotheek-Wiki het dooie & doodsaaie Biebweb te vervangen. Maar (ja, er is altijd een maar) het slagen daarvan is wel van de nodige factoren afhankelijk.

Cultuuromslag gewenst

Iedereen moet wel meedoen bijvoorbeeld en de Bieb Wiki omarmen als hét onderlinge communicatiemiddel.bij uitstek dat dagelijks geraadpleegd wordt en waar men ook zijn/haar bijdrage aan levert. En daarvoor zal er toch eerst een forse cultuuromslag moeten plaatsvinden.

En, in het hypothetische geval dat zo’n 40 biebcollega’s dagelijks driftig dingen aan onze Wiki toevoegen, hoe hou je de content beheersbaar en overzichtelijk? Voor het laatste lijkt me een heldere indeling absolute voorwaarde, voor het eerste zal collega Nicole de nieuwe functie van Wiki-hovenier (‘Wiki-tuinkabouter’ hoorde ik iemand al gnuivend zeggen) gaan vervullen. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken om haar vanaf deze plek alvast veel sterkte toe te wensen?

Wiki Wildgroei
Sterkte, omdat bij een Wiki die door veel mensen zonder redactieslag gevuld wordt de wildgroei levensgroot op de loer ligt. Voorbeeldje? Als deelopdracht van Ding 12 heb ik gespeeld in de zandbak van de 23 Dingen Wiki en daar een paar favoriete boeken toegevoegd.

Scroll op die pagina eens snel naar beneden en je ziet een psychedelische rollercoaster van wijzigende achtergrondkleuren en lettertypes in allerlei soorten en maten. The horror, the horror…

Tot slot sluit ik mij volmondig aan bij de Wiki-kanttekeningen van collega Fikkie (zie zijn posting van 30 juni). Waarom zelf iets proberen te verwoorden als een ander dat voor jou al treffend verwoord heeft?

donderdag 10 juli 2008

Achterstand wegwerken: Ding 11/12 – Wiki’s (deel 1)

De Wiki heeft zichzelf inmiddels wel uitgebreid bewezen als populair (interactief) informatie-instrument. Ook ik tik bij mijn zoekopdracht nogal eens ‘wiki’ erbij om snel iets te weten te komen over een bepaald onderwerp. Om me dan vervolgens via de vermelde links te laten doorverwijzen naar relevante sites voor uitvoeriger informatie.
Leuk hoor zo’n online encyclopedie met aanklikbare crosslinks; stukken handiger & sneller dan bladeren in zo’n Winkler Prins pil.

Maar hoe waar is de waarheid van Wikipedia? Deze filosofische en ook ronduit praktische vraag stond centraal in de uitstekende documentaire van VPRO’s ‘Tegenlicht’ die gelukkig ook nog steeds online te bekijken is.

Rommelen
Hoewel ik de Wikepedia tot op heden nog niet op fouten heb kunnen betrappen, blijft het natuurlijk een wonderlijk en kwetsbaar medium waarin door iedereen naar hartelust gerommeld kan worden.

En dat laatste gebeurt dus ook met enige regelmaat: medewerkers van Amerikaans congresleden verfraaiden de bio's van hun bazen, vanuit de burelen van de CIA werd informatie over het dodental in Irak veranderd en in Nederland ontstond vorig jaar ophef toen bleek dat het Engelstalige artikel over prinses Mabel vanuit Paleis Huis Ten Bosch was gewijzigd door Mabel en Friso zelf.
Maar het kan natuurlijk ook andersom: internetvandalen die de naam van George W(alker) Bush in George Wanker veranderden bijvoorbeeld.

Om dergelijk misbruik tegen te gaan werd vorig jaar de Wiki Scanner in de strijd geworpen en zijn bepaalde veelgeplaagde ‘lemma’s’ in de Wikipedia inmiddels afgeschermd tegen ongewenst editen. Interessant lijstje, (kijk hier) zelfs God komt er op voor.

Q als junior internetterrorist
Oké, maar hoe zit dat dan met minder belangrijke Wiki-pagina’s die niet beveligd zijn? Bijvoorbeeld die van onze eigen bibliotheek.
De proef op de som met een stout testje. Met flauwekul naam mezelf geregistreerd (contact e-mail opgeven is niet verplicht!) en binnen een minuut had ik de tekst ‘Vijf deels monumentale panden zijn in het complex opgenomen’ straffeloos gewijzigd in ‘Zes monumentale panden’.



Redelijk onschuldig natuurlijk (ik had er ook ‘vijftig’ van kunnen maken of een fictieve directeur kunnen toevoegen) maar toch, tot op heden heeft er geen haan naar gekraaid.

Kijk, dat bedoel ik dus met ‘Hoe waar is de waarheid van Wikipedia?'.

Geen zorgen hoor, een dezer dagen wijzig ik die 6 weer in 5. Leuk testje om te zien of dit überhaupt iemand opvalt. En of iemand überhaupt dit blogpostje leest…

dinsdag 8 juli 2008

Achterstand wegwerken: Ding 10



Toen ik vijf weken geleden op vakantie ging, liep ik 2 Dingen voor. Terug van vakantie loop ik al ruim 3 Dingen achter. Het voornemen is deze week dus een snelle inhaalslag te forceren, te beginnen met Ding 10.

Hoe delicious is del.icio.us?
Kan me best voorstellen dat sommige mensen enthousiast zijn over het online bewaren en delen van hun favorieten, maar persoonlijk loop ik er niet echt warm voor.
Los van het feit dat ik via del.icio.us (wat een geforceerde rotnaam trouwens) in een eerder stadium al wel eens wat leuke links gevonden heb, vind ik het vooral een rommelige presentatie die mij eigenlijk niet veel zegt.

Kritiekpuntjes
Want wat moet ik met het feit dat er achter een favoriet ‘saved by 520 people’ staat? Is tenslotte geen echte kwaliteitsgarantie, want misschien is de favoriet ‘saved by 10 people’ voor mij wel veel interessanter. Als de macht van de grote getallen in dit geval dan toch als aanbeveling geldt, zou het trouwens ook prettig zijn wanneer ze in die rangvolgorde gepresenteerd werden.
En zolang niet het merendeel van alle websurfers zijn favorieten online deelt, is het niet meer dan een leuke deelverzameling van een aantal del.icio.us-enthousiastelingen. Waartussen dus best toevallig aardige sites kunnen zitten, maar om daar achter te komen moet je toch nog heel wat scrollen, klikken en checken. En dat doe ik vaak al meer dan me lief is.

Voor een speciaal opgezette deelcollectie (bijvoorbeeld alle relevantie URL’s over Web 2.0 met als tag 23 Dingen) kan het natuurlijk best een handzaam instrument tot snel kennisdelen zijn. Maar –ik val in herhalingen- ik loop er niet warm voor.

En als ik dan toch mijn favorieten zo nodig elders wil inzien (wat tot op heden in de praktijk nog niet echt is voorgekomen), dan kies ik voor de Google toolbar methode, zoals Uitleentje die in haar posting van 24 juni al aanprees.

Ding 6 Revisited


Privé af & toe bezig met het uploaden van foto’s van onze recente Griekenland vakantie naar mijn Flickr site.

In drie weken tijd dik 230 plaatjes geschoten. Het merendeel behoort tot de categorie Leuke Vakantiekiekjes (ettelijke variaties op twee gebruinde mensen, genietend in taverna’s, op stranden, op de brommert) en die zet ik niet publiekelijk online (of misschien deels in een non-public omgeving).

Inmiddels een stuk of 15 foto’s erbij gezet die bepaalde, vooral kleurrijke aspecten van de eilanden Kefalonia en Ithaki tonen.

Feel free to take a look over here.

maandag 7 juli 2008

Tussendoorpostje

Inmiddels is het al weer bijna twee weken geleden dat ik terug in de kantoortuin beland ben. En dat was natuurlijk weer even wennen na 20 dagen in een Grieks tempo te hebben doorgebracht.

Banaan
Na het uren reinigen, lezen en afhandelen van de zaken in mijn bijna dichtgeslibde mailbox, wachtte mij direct op mijn eerste werkdag al een verplichte personeelsbijeenkomst in het Stadhuis. En die was ik dus compleet vergeten. Eerlijk gezegd ook geen zin an, maar toch braaf gegaan natuurlijk.
De toespraken waren lang, voorzien van metaforen die mij enigszins ontgingen (iets met een banaan?) en de temperatuur in de publiekshal oversteeg bovendien die van mijn laatste dagen op Keffalonia.

Voorhoede
Gelukkig maakte het aansluitende feest & buffet in Het Arsenaal heel veel goed. Lekker in de avondzon met een clubje gelijkgestemde collega’s het concept van een personeelsfeest luidruchtig hergedefinieerd.
En verder vervulde Bibliotheek Vlissingen opnieuw zijn inmiddels bekende voorhoedefunctie, zowel qua onderlinge gezelligheid als qua dansbereidheid. Overigens ook bij de start van het uitstekende buffet kon een deel van het biebpersoneel de nodige pioniersdrang niet ontzegd worden :-)

Naar de haaien
Aan het slot van de avond heb ik trouwens voor het eerst van mijn leven roggen geaaid. Ze vonden het nog lekker ook! Beduidend minder enthousiast was die ene mini-barracuda die door mij in een dolle bui aan een salto mortale werd onderworpen (volgende keer: brandend hoepeltje?).
Er schijnt trouwens een compromitterend filmpje van te circuleren, maar gelukkig nog nix van op YouTube gezien...

Voorlopig uitgefeest
In de dagen daarna wachtten mij in private kring nog twee feesten en aansluitend ook nog het Onderstroom Festival. Van het laatste heb ik door de matige weersomstandigheden minder gezien dan ik van plan was (onbetwist hoogtepunt: het Tom Waits Tribute!), maar ook daar liep ik regelmatig een kleine, hardnekkige kern party people van de bieb tegen het lijf.

Vanwaar deze uitvoerige privé berichtgeving? Omdat ik gewoon even duidelijk wilde maken waarom ik tot op heden nog niet aan 23 Dingen ben toegekomen. Andere Dingen hadden zo hun prioriteit. Maar voorlopig ben ik uitgefeest en binnenkort ga ik mijn achterstand van Ding 10 t/m 12 inhalen.