vrijdag 16 mei 2008

Ding 7: nog meer geflickr…


Op de 23 Dingen site staan bij Ding 7 (Flickr verder ontdekken) een paar voorbeelden van aanvullende Flickr-toepassingen die door derden zijn gemaakt. Bij uitstek een kenmerk van Web 2.0 lijkt mij, die mogelijkheid om open source applicaties vrij verder te kunnen door ontwikkelen.

De lijst van die Flickr tools is eindeloos, qua tijd bijna niet te doen om die allemaal te onderzoeken. De mijns inziens meest interessante staan hier. Doe er je voordeel mee. Of niet natuurlijk.

Flickr Findr
Een van de Flickr tools uit die lijst, die ik nog niet kende, heb ik inmiddels aan mijn Favorieten toegevoegd. Met Flickr Findr kun je de Flickr database (die inmiddels miljoenen foto’s omvat) op een eenvoudige manier doorzoeken met behulp van tags die je steeds verder verfijnt.

Voorbeeldje? Tik in het zoekveld (enter initial tag) van Flickr Findr ‘Vlissingen’ in en je krijgt een overzicht van Vlissingse foto’s met nog meer tags. Klik je bij de vervolgtags op ‘boulevard’ en dan weer op de sub tag ‘sunset’, dan krijg je alleen foto’s in beeld met zonsondergangen op de Vlissingse boulevard. Simpel & leuk. Try it yourself.

Tot slot: Picnik
Een andere Flickr tool die ik zelf al eerder af & toe gebruikte is Picnik. Daarmee kun je je foto’s die je op Flickr hebt staan online editen, verbeteren, verscherpen en ga zo maar door. En dat is soms best handig als je toch niet helemaal tevreden bent met de kwaliteit van je foto. Het enige wat je hoeft te doen is Picnik even (gratis) te installeren. En dat laatste kan hiero.

woensdag 14 mei 2008

De bieb en de afhaalchinees

Nog helemaal vergeten te becommentariƫren wat de waarde van Flickr voor onze bibliotheek zou kunnen zijn. (Want dat was toch ook de opdracht?)

Tja, ik zie de grote meerwaarde daarvan niet zo. Natuurlijk beschikken wij over prima foto’s van dit bijzondere Spuigebouw en het is ook zeker geen grote moeite om een aantal daarvan uit promotionele overwegingen op Flickr te zetten. Of foto’s van al onze biebmedewerkers in actie op hun werkplek om onze bibliotheek ‘meer smoel te geven’. Maar wat dan?

Opstoppingen in de Spuistraat?
Gaan we op onze eigen site www.bibliotheekvlissingen.nl dan melden dat we ook nog leuke foto’s op Flickr hebben staan? En stroomt er dan plotseling nieuw publiek in groten getale naar de Spuistraat om dat bijzondere gebouw met eigen ogen te aanschouwen? Of wordt men over de streep getrokken om lid te worden door die aardig ogende mevrouw achter de balie? Ik denk dat het daadwerkelijke pr-effect minimaal zal zijn.

Effe checke
Even een kleine check gedaan waaruit blijkt dat met name de grotere bibliotheken (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) goed tot redelijk vertegenwoordigd zijn op Flickr. En je kunt in het gunstigste geval uit de geplaatste foto’s een prima beeld krijgen van de architectonische details van de gebouwen in kwestie. Maar nogmaals: wat moet je er verder mee? Op z’n minst zou ik er een internetadres bij plaatsen van de eigen bibliotheeksite, maar dat zie je nergens…

Eigen site eerst!
Daar komt nog bij dat Flickr zeker niet de enige photosharing site is. Je hebt tenslotte ook nog populaire sites als Zoom, Mijnalbum.nl en Picasa. Moeten we daar dan ook onze biebfoto’s opzetten? Terwijl we op de eigen site toch ook al enigszins in die mogelijke publieksbehoefte voorzien (kijk hier maar). Misschien een mooi streven om ons juist op die plek nog beter visueel te profileren?

Tot slot nog dit: wie nu bij Flickr ‘bibliotheek vlissingen’ intikt krijgt drie onverwachte resultaten. Dan kom je terecht bij plaatjes uit het portfolio van onze gewaardeerde afhaalchinees Yip :-)