donderdag 18 september 2008

Muzikale wereldreis


Ten vervolge op mijn vorige postje: een muziektip die de laatste tijd veelvuldig weerklinkt in Huize Q en –effe gecheckt- ook via LastFM te beluisteren valt: ‘The Golden Hour’ van Firewater.

Kreeg ‘m zelf weer getipt via vriend Chris (uit eerder genoemd netwerkje) die programmeur is van De Roepaen, een verbouwd klooster in Milsbeek. Heeft de groep zelf op 12 oktober in huis en daar ga ik beslist naar toe, want Firewater is een bijzonder bandje dat helaas nog te weinig bekendheid geniet.

Sabbatical met laptop
‘The Golden Hour’ is een cd met een verhaal. Picture this: depressieve zanger van een band vertrekt –teleurgesteld in de liefde én in de politiek van George Dobbeljoe- in 2005 vanuit hometown New York op een drie jaar durende sabbatical annex wereldreis door het Midden-Oosten, India/Pakistan en Zuidoost-Azië. In zijn rugzak: een laptop + microfoon.

De zanger in kwestie, Tod A, deed niet alleen via een weblog verslag van zijn omzwervingen & ontberingen, maar schreef er on the road ook de nodige liedjes over. Hij speelde bovendien overal op zijn reis met locale musici en legde dat weer vast op de laptop.

Exotica
Eenmaal thuis nam hij de songs op met de rest van de band en mengde daarin de exotische samples die hij in verre landen had opgenomen. Het eindresultaat? Een briljant soort Calexico met wereldmuziekinvloeden, tekstueel soms melancholiek, maar muzikaal juist vaak verrassend vrolijk en swingend.

Het komt zelden voor dat ik een cd integraal draai, maar dit is een goede uitzondering, want sterk, gevarieerd en consistent van begin tot end.

Doe jezelf een plezier en ga ook eens op muzikale ontdekkingsreis.

3 opmerkingen:

Karolien Selhorst zei

Nog een aanrader is het nieuwe album van het meisjeskoor Scala. Op hun website kan je het integraal gratis downloaden. Laat me weten wat je ervan vindt!

Peter zei

Bedankt voor de tip Karolien. Maar de meisjes van Scala zijn niet echt aan mij besteed, vrees ik.

Zojuist de ultieme testcase ter beluistering gedownload: 'Smells like teen spirit'. Bij een koor met meisjes tussen de 16 en 26 jaar verwacht ik toch iets meer, eh, teen spirit.
Dit is -hoewel een grappige poging- toch vooral grunge light :-)

Nee dan kunnen ze toch een voorbeeld nemen aan die vitale bejaarden uit de documentaire Young@Heart. Check http://www.youtube.com/watch?v=55g_Wqki42g.

Groupdeal zei

@Karolien

Idd, echt een top album is dat!